Základné informácie o bylinkách.
V tejto časti blogu uvádzame základné informácie o bylinkách z dôvodu rýchlej orientácie. Po prečítaní základných informácii sa môže každý rozhodnúť v skrátenom čase, ktoré bylinky sú pre Vás individuálne vhodné.
Bazalka
Bazalka má vyše 40 druhov, medzi najznámejšie patrí bazalka pravá, malolistá, veľkolistá, červenolistá, špeciálne pre svoju vôňu sú vypestované odrody citrónovej, či škoricovej bazalky.
Zdravie
Bazalka sa používa pri chronickom zápale priedušiek so silným kašľom, vnútorne aj na kloktanie, pri ťažkostiach tráviaceho traktu, nechutenstve a plynatosti, chorobách močových ciest, zvonka na ťažko sa hojace rany.
Obsahuje
Bazalka obsahuje hlavne silice (až 1,5%), methylchavikol (estragol) a linalol, približne 5% trieslovín, flavonoidy, glykozidy, éterické oleje s eugenolom a ocínom, bazalkový gáfor, tanín, cinoel a iné látky.
Zber
Vňať sa zrezáva v období kvitnutia asi dve tretiny od vrchola, aby sa mohla dolná časť stonky ešte rozkonáriť a neskôr znova zrezať. Suší sa v tieni alebo v umelých podmienkach pri teplote do 35 – 40 °C. Sušená droga je svetlozelená s bielymi kvetmi.
Využitie v kuchyni
Hodí sa k paradajkám, s cesnakom, k syrom ako mozzarella, parmezán, k slaným keksom, do zeleninových šalátov, je súčasťou zeleného pesta – omáčky na cestoviny a vo všeobecnosti sa hodí k talianskym jedlám, na pizzu, ako korenina, alebo aj ako jedlá
Pestovanie
Bazalku pestujeme vo výživnej a priepustnej pôde, ideálne na slnečnom a teplom stanovišti, chránenú pred vetrom. Zalievame ju v horúcich dňoch, pretože bazalka potrebuje dostatok vlahy. Keďže je to jednoročná bylinka, na budúci rok ju budete musieť opätovne zasadiť.
Medovka lekárska
Zdravie
Paracelsus ju nazýval “elixírom života”. Medovka je výborná medonosná rastlinka (melissa – včela), ale pre svoje aromatické, spazmolytické (uvoľňuje kŕče), antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti je taktiež cenenou bylinkou. Medovka pôsobí na nervový systém, znižuje úzkosť,stres, búšenie srdca. Čaj pôsobí upokojujúco, môže byť podávaný samostatne, alebo ako súčasť čajovej zmesi.
Účinky medovky Vás prinútia si ju zadovážiť.
Podporuje imunitu – Antibakteriálne účinky – Antiseptické účinky – Uvoľňuje hlien – Pomáha proti nespavosti – Upokojuje celý organizmus – Pomáha od migrény (bolesti hlavy) – Utlmuje nervozitu
Pomáha hojiť rany (uštipnutie hmyzom, popáleniny, rezné rany) – Lieči kožné problémy – Vhodný v tehotenstve. Použitie Medovky je vhodné pri: chrípka, prechladnutie, nespavosť, depresia, nervozita, hyperaktivita, ťažké trávenie, dlhé trávenie, plynatosť, bolesti žalúdka, zahlienenie dýchacieho ústrojenstva, pri poranení kože alebo chorobách kože alebo pri migréne
Obsahuje
Flavonoidy a bioflavonoidy (antioxidačné účinky, chránia bunky pred oxidáciou a pôsobením voľných radikálov) silica, kyselina kávová (odstraňuje karcinogény), kyselinu rozmarínová, kyselina oleanolová, Vitamíny B, C
Zber
Zbierame listy a kvitnúcu vňať, častejším zberom dosiahneme lepšie rozkonárenie trsov. Sušíme zviazané v kytičkách. Vňať a listy sa sušia v tenkej vrstve v dobre vetranom priestore na tienistom mieste bez obracania. Pri umelom sušení nesmie teplota prekročiť 40 st. C. Po usušení, ktoré zapríčiňuje lámanie, drvenie a stratu vône sa droga kladie urýchlene do vriec. Dobre usušená droga je peknej zelenej farby s nádychom sivej. Má štipľavú chuť a citrónovú vôňu. Uchováva sa na tienistom mieste maximálne 1 rok. Pri pomalom sušení listy hnednú a znehodnocujú sa. Čierna a zaparená droga je bezcenná.
Využitie v kuchyni
V kuchyni sa používa na dochutenie šalátov, omáčok, rýb, mäsa a hydiny. Ako korenina sa používa pre aromatickú, osviežujúcu vôňu a osviežujúcu aromatickú chť. V čerstvom stave sa pridáva k šalátom, šťavám, k zeleninám do polievok všetkých druhov. Používa sa na prípravu hydiny a rýb. Medovkou sa tiež korenia hubové jedlá, zeleninové polievky a bylinkové tvarohy. Odporúča sa ju nevariť a pridávať k jedlám až na koniec.
Pestovanie
Obľubuje slnečné miesta nanajvýš polotieň, pestovať ju môžete v črepníkoch, alebo priamo v záhrade, vyžaduje si výživnú pôdu, alebo prihnojovanie.
Zdroj: INTERNET