logo

KAMEA diamondvideoSoaphoriaSHP a.s.CITY STONE DESIGNZnačka kvality SKKvalita z našich regiónovOpasok.sk

Aktuality

Lactobacillus Bulgaricus –  Laboratórne výsledky
 
    Vo videu  http://www.slovenskyvyrobca.sk/jogurty bol mimo iné spomínaný aj Lactobacillus Bulgaricus (LB). Na internete som si vyhľadal informácie o Lactobacillus Bulgaricus. Bol som prekvapený čo všetko znamená pre zdravie Lactobacillus Bulgaricus. Preto som skúsil výrobu jogurtu doma.
     Takto vyrobené jogurty som si nechal preveriť v „Štátny veterinárny a potravinový ústav (ŠVPÚ) v Bratislave“. Aby som mal istotu, že skutočne zakúpená štartovacia kultúra obsahuje Lactobacillus Bulgaricus a  Streptococcus thermophilus.
 
Na laboratórny rozbor som poslal viac vzoriek a výsledky ma potešili a zároveň prekvapili.    
                                                                       
Jogurt robený z kupovaného mlieka zo štartovacej kultúry(Vzorka 1A). Tam boli tieto výsledky Lactobacillus Bulgaricus = 4,7x107 KTJ/1g  a  Streptococcus thermophilus = 1,1 x 109 KTJ/1g. Tu ma prekvapilo, že výsledky sú o málo nižšie ako u jogurtu – viz. Vzorka 1B.
 
Jogurt robený zo Vzorky 1A. V protokole označený ako Vzorka 1B. Tam boli tieto výsledky Lactobacillus Bulgaricus = 5,8x108 KTJ/1g  a  Streptococcus thermophilus = 4,2 x 108 KTJ/1g. Tento rozdiel ma prekvapil. Je to však len z prvého jogurtu.
 
Jogurt robený z mlieka z automatu (domáce) a zo štartovacej kultúry (Vzorka 2). Tam boli tieto výsledky Lactobacillus Bulgaricus = 2,1 x 107 KTJ/1g  a  Streptococcus thermophilus = 1 x 109 KTJ/1g. Je prekvapujúce, že mlieko z automatu deklarované ako domáce malo najhoršie výsledky. Myslím, že je tam viac otáznikov ???
 
Zhrnutie:
Doma vyrábaný jogurt sa skutočne oplatí hlavne z pohľadu dosiahnutého množstva Lactobacillus Bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Výroba doma je výhodná aj z finančných dôvodov. Ďalší dôležitý moment. Dajú sa dosiahnuť vysoké hodnoty  Lactobacillus Bulgaricus a  Streptococcus thermophilus bez prísad spomínaných vo videu.
 
Prínos  Lactobacillus Bulgaricus a  Streptococcus thermophilus pre zdravie  uvádzame v článku  Lactobacillus Bulgaricus.